Co-enzym Q10 voor verlichting van migraine

28 Juni, 2018 11:23

Een vervelende, kloppende hoofdpijn aan de zijkant van uw hoofd, waardoor u niet in staat bent om voor de volle 100% te functioneren. Is dit symptoom van migraine voor u herkenbaar? Dat is niet verrassend, er zijn namelijk meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland die last hebben van migraine. Hoewel de frequentie, de duur en de intensiteit per persoon verschilt, wil iedereen met migraine hetzelfde: er zo snel mogelijk vanaf komen. Gelukkig zijn er allerlei medicijnen en supplementen die de klachten van migraine verhelpen, heeft u er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om co-enzym Q10 te slikken tegen migraine? Wij geven u graag meer informatie over hoe deze lichaamseigen stof helpt tegen migraine.

Wat is migraine?

Migraine is een neurologische aandoening die bij veel mensen voorkomt. Bij deze kwaal ontstaan aanvallen waarbij de bloedvaten in de hersenen ineens verwijden, nadat er een tijdelijke vernauwing is geweest. Dit veroorzaakt een gemene, kloppende hoofdpijn. Mensen die geregeld last hebben van migraine kunnen ernstig belemmerd worden in hun dagelijkse activiteiten en werkzaamheden. Het is dus niet zomaar een hoofdpijn, maar een vervelend medisch probleem.

Waarom co-enzym Q10 bij migraine?

Van het co-enzym Q10 is bewezen dat het ontstekingen remt en de klachten van onder andere hart- en vaatziekten vermindert. Omdat specialisten vermoeden dat er een verband is tussen migraine en ontstekingen aan de sinussen, hebben onderzoekers gekeken of het co-enzym ook een gunstig effect heeft op de symptomen en de ontstekingskenmerken van deze neurologische aandoening.

Q10 even effectief als reguliere pijnstillers

Uit twee verschillende onderzoeken blijkt dat Q10 even goed werkt voor migrainepatiënten als klassieke pijnstillers. Daarbij geldt ook nog dat normale pijnstillers op langere termijn mogelijk vervelende bijwerkingen veroorzaken. Het eerste onderzoek vond in 2005 plaats en het tweede in 2008. De onderzoekers van de studie uit 2008 gaven 43 migrainepatiënten drie keer per dag het co-enzym Q10. Een controlegroep kreeg een placebopil. De patiënten die Q10 toegediend kregen, ervoeren minder migraineaanvallen en ook de intensiteit en de duur van de hoofdpijn verminderden. Het co-enzym scoorde dus even goed als klassieke pijnmedicatie.

Klassieke pijnstillers en Q10 tabletten

Een nadeel van Q10 is dat het, in tegenstelling tot een normale pijnstiller, niet direct werkt. Het is belangrijk om minimaal een maand lang tabletten te slikken die het co-enzym Q10 bevatten. Pas na deze periode is het effect merkbaar. Verder is het, om zware migraineaanvallen te voorkomen, van belang om tijdens de overgangsperiode de Q10 tabletten te combineren met de klassieke pijnstillers en om de pijnstillers dan geleidelijk af te bouwen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Omdat Q10 een lichaamseigen stof is, kan het geen kwaad om de tabletten te slikken. Voor het co-enzym geldt de regel: baat het niet, dan schaadt het niet. Daarnaast heeft Q10 ook een gunstig effect op uw energielevel. Door de tabletten voor een langere periode te slikken, vermindert de kans op migraineaanvallen. Uit onderzoek blijkt dat de duur van de nog aanwezig aanvallen eveneens vermindert. Het slikken van Q10 tabletten is daarom in eerste instantie ook de ideale aanvulling op klassieke pijnstillers. Wanneer u minder last heeft van aanvallen, hoeft u ook minder pijnstillers te slikken die u dan steeds verder kunt afbouwen.

Vijf veelgestelde vragen over ginseng >